ADVENTNI VENČEK

Izdelovanje adventnih venčkov: sobota 30. novembra 2019 – Sobotno dopoldne se je zbralo kar lepo število otrok in staršev, ki so si s skupnimi močmi naredili adventne venčke, katere smo na prvo adventno nedeljo blagoslovili in jih odnesli na svoje domove.

Pomen in začetki adventnega venčka:

Krog adventnega venčka simbolizira večnost, zelenje novo življenje ter upanje, sveče pa novo rojstvo življenja in svetlobe.

Prvi adventni venec, kakršnega poznamo danes, se je pojavil leta 1838 v Nemčiji v Hamburgu in sicer v domu za revne otroke.
Evangeličanski pastor Johanan Wichem je zbral revne otroke in jih namestil v staro hišo, ki je postala njihov dom. Svojim varovancem, ki so imeli trdo otroštvo, je želel olepšati adventne dneve in pričakovanje božiča. Naredil je velik lesen obod in nanj namestil 24 sveč, 19 majhnih za vsak dan in 4 velike za 4 adventne nedelje. Sveče je postopoma prižigal in ta obred je bil otrokom tako všeč, da se je odločil, da bo to vsako leto ponavljal. Trinajst let pozneje so ta leseni obod začeli krasiti z zimzelenimi vejicami. Kmalu so vence pletli samo z zimzelenimi vejicami. Ta lepi običaj se je sčasoma razširil po vsej Nemčiji. Od tam je prešel v druge evropske države, zatem še v Ameriko, ob koncu stoletja se je udomačil povsod po svetu, kjer živijo kristjani. Adventni venec je doživel spremembo: na njem so samo 4 sveče za 4 adventne nedelje.

Morda vas zanima tudi