ADVENT IN BOŽIČ NA KOPRIVNIKU 2018

OD MIKLAVŽA DO TREH KRALJEV

Najmlajše in tudi starejše je razveselil sv. Miklavž. Med devet dnevnico sta “ta starim” jasličarjem prišla na pomoč Peskarjev Vid in Uršnjekov Jure. Spomin na misijone so obudili trije kralji.

Čas in čar božiča je za nami. Ravno tako so za nami polni nakupovalni vozički, predpraznično hitenje, skrbi kako bomo druge obdarili, hitenje, nervoza, utrujenost….. Žal smo ob vsem tem pozabili ali prezrli sporočilo božičnih praznikov. Kristus nas v božičnem času še na poseben način vabi, da zaživimo človeške vrednote, kot so ljubezen, spoštovanje, sočutje….. vabi nas da se vrnemo k svojim koreninam, k življenju, katerega del smo.

Ko pišem te vrstice in si ogledujem slike »veselega decembra« mi pogled uhaja skozi okno v zasneženo in spokojno naravo, si mislim:«Kako lepo bi bilo, če bi bil tudi božič zasnežen.«

Na praznike, v katere smo vložili veliko truda me spominjajo samo še slike, ki mi govorijo:«Saj se božič ni končal, Božič je lahko vsak dan. Sv. Nikolaj ni delil dobrote in delal dobro samo en dan, ampak vedno….. Kristus se ni rodil samo enkrat, ampak se rojeva ob vsakem našem dobrem delu, dobri besedi, nasmehu….. Priložnosti, da si naredimo lepe jaslice, imamo vsak dan nešteto….. Trije kralji ne prinesejo blagoslova samo enkrat, ampak nas vabijo, da tudi mi razglašamo Jezusa na vsakem koraku, da pomagamo misijonarjem z darovi skozi vse leto. Spomnimo se na dar uboge vdove in Jezusovega evangelija….«

Ob vsem tem pa me Kristus opominja:«Kdor položi roko na plug in se ozira nazaj……… ni mene vreden.« /prim.: Lk, 9, 62/ Postanimo ljudje s sijajem v očeh in z mislijo da obstajajo dobre in slabe stvari, ki se prepletajo in nam omogočajo duhovni napredek. S tako mislijo bomo lažje hodili po poti življenja z nasmeškom na licu in z ljubeznijo v srcu. Povežimo božične praznike še z Veliko nočjo. In ob taki misli in zaupanju bo tudi veliki petek veliko bolj svetel in blagoslovljen.

Mir in dobro vam želim.

Morda vas zanima tudi