Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Župnijska cerkev Povišanja svetega Križa

V tej cerkvi iz konca 18. stoletja je bila služba božja prvikrat 24. svečana 1793. Daroval jo je prvi koprivniški župnik, pesnik in domoljub Valentin Vodnik. Blagoslovil jo je takratni dekan iz Gorij pri Bledu Urban Krivic, 13. junija 1798 pa jo je posvetil pomožni škof Frančišek Rajgsfeld.

Cerkev

je centralno zasnovana baročna stavba iz zadnjega desetletja 18. stoletja. Glavni oltar sv. Helene ima poznobaročne značilnosti. Stranska oltarja sta posvečena sv. Frančišku Saleškemu (desno) in Marijinem oznanjenju (levo). Posebna znamenitost je slika Marijino oznanjenje, delo Matije Koželja iz leta 1888. Župnijska cerkev je posvečena povišanju sv. Križa, ki ga obhajamo 14. septembra. V čast svetemu Križu na Koprivniku pojejo trije zvonovi, od 2009 novi, bronasti.

Vodnikov razglednik

Od cerkve je sprehajalna pot na »Gospodovc« (Vodnikov razglednik). Ko je bil tu pesnik župnik Valentin Vodnik (1793-1796), je dnevno šel na rob s pogledom na Bohinj in jezero ter med potjo molil rožni venec, iz tega razloga so ljudje dali razglednemu robu ime »Gospodovc«. Od "križeve nedelje" 2013 na tej razgledni vzpetini zopet stoji znamenje krščanskega upanja in odrešenja.